Gliserinin, diğer adı ile gliserol; polar organik bir trihidroksi alkol türevidir. Sıvı formdadır, zehirli değildir ve hafif tatlıdır. Gliserin alkol ve su ile karışır, asetonun içerisinde çözünür. Kısacası bir şeker alkolüdür ve kaynama noktası oldukça yüksektir. Yüksek nemlendirme özelliğine sahiptir ve hacminin tam 4 katı suyu absorbe edebilir.
Gliserin petrokimyasal yollardan ve doğal yollardan elde edilebilir. Doğal yollardan elde edilen gliserin bitkisel yağlar, hayvansal yağlar veya her ikisinin karışımı olabilir. Bitkisel yağlardan elde edilen gliserine bitkisel veya vegetable gliserin denir.
Bitkisel gliserin palm yağı, hindistan cevizi yağı, hurma yağı yada zeytin yağı gibi bir çok farklı yağ çeşidinden üretilebilir.
Gliserin geçmişte 1889 yılına kadar yoğun olarak mum yapımında kullanıldı ancak bu yıldan sonra gliserin pek çok farklı alanda kullanılmaya başlandı. Gliserinin günümüzde 1500 kadar farklı kullanımı bulunmaktadır.
Gliserinin Bazı Kullanım Alanları
- Gıda sektöründe kullanılır. Gıda maddelerinin ve içeceklerin içerisine katılır, nem tutucu, tatlandırıcı ve çözücü olarak görev yapar. Gıda sektöründe kullanılan gliserinin kodu E422 dir.
- Elektronik sigara likitlerinde kullanılan ana malzemelerden biridir.
- Şeker kullanılan ürünlerde şeker yerine de kullanılmaktadır. Gliserinin tatlılık oranı sukrozun yaklaşık %60’ına kadardır. Kalorisi sofra şekeriyle aynı orandadır ancak kandaki şeker seviyesini yükseltmez.
- Dondurmalarda kıvam sağlayıcı olarak kullanılır, yapılarını düzeltir.
- Tatlı bir alkol türü olan likörlerde kıvam arttırıcı ( kalınlaştırıcı ) olarak kullanılır.
- Düşük yağ oranına sahip gıda ürünlerinden dolgunlaştırıcı olarak kullanılır.
- Öksürük şuruplarının içerisinde tatlandırıcı olarak kullanılır.
- Kabızlık şikâyetlerinde tedavi amaçlı kullanılır. Özellikle fitil olarak kullanımı görülmektedir.
- Şeker hastalarının kullandığı, harici olarak uygulanan merhemlerin içeriğinde de bulunur.
- Diş macunu, cilt bakım ürünleri, ağız gargaraları, saç bakım ürünleri ve traş kremleri gibi kişisel bakım ürünlerinde bulunur. Bu ürünlerde bulunmasının sebebi gliserinin nemlendirme özelliğinin kuvvetli olmasıdır.
- Mum üretiminde kullanılır.
- Sabun üretiminde kullanılır.
- Nargile tütünlerinin içerisinde bulunur, nem tutucu özelliğiyle görev yapar.
- Dinamit üretiminde kullanılır. Gliserin Trinigliserin ve Nitrik asitle birleştirilerek dinamit yapımında kullanılır.
- Donmayı geciktirici özelliğe sahiptir.
- Mürekkep ya da küf lekesi benzeri çıkması zor olan lekelerin üzerine tatbik edildiğinde lekenin kuruyup kumaşa işlemesini geciktirir ve leke çıkarmayı kolaylaştırır.
- Sığırlarda görünen bir iç hastalık türü olan ketoziste tedavi amaçlı kullanılır. Bu hastalık yüksek miktarda süt verme kapasitesi olan hayvanların doğumdan sonra ilk bir iki ay içerisinde karbonhidrat ve lipid metabolizmalarının bozulmasına yol açar.
- Orta ve dış kulak enfeksiyonlarının sebep olduğu şiddetli kulak ağrısı şikayetlerinde kulak içerisine birkaç damla gliserin damlatılmasının faydası vardır. Elbette doktor kontrolünde ve onayında kullanılmalıdır. Ayrıca kulak temizliği için de kullanılabilir.